Maailman hiljaisin moottoritie

Ajamme Hikkawadusta moottoritietä kohti Colomboa. Kello näytää 06.30 aamulla, mutta liikennettä ei ole juuri lainkaan. Vaikka pahimmat ruuhkat pitäisi olla juuri nyt. Tätä tietä alettiin rakentamaan paikallisten voimin 1998, ja sen oli määrä olla valmis 2002. Täällä on kuitenkin työmoraali sellainen, että seuraavillekkin sukupolville pitää jättää työta, joten työt ei työt edistyneet lainkaan. Lisäksi kun valtio toimitti polttoaineet työkoneisiin, menivät polttoaineet väärään osoitteeseen, eli ne varastettiin ja myytiin edelleen. Mukana siinä oli paikallinen mafia ja jotkin korkea-arvoiset virkamiehet.

Bensa ja diesel maksaa täällä euron litralta, joten sillä tehtiin iso tili. Työkoneet saattoivat seistä viikkokausia, eikä työt edistyneet. Seuraavaksi tulivat kanadalaiset, korealaiset, japanilaiset ja lopuksi kiinalaiset, ja työt alkoivat edistyä. Viime vuonna tämä 100 km pätkä sitten viimein valmistui, mutta molemmista päistä vielä puuttu 30 km. Colombon päästä sen vuoksi, että vähän ennen avajaisia viisi siltaa romahti, koska osa betoniin tarkoitetusta sementistä oli varastettu ja seosmäärä oli jäänyt liian laimeaksi.

Tämä moottoritie on erittän moderni kaikkine merkintöineen ja nopeusrajoitus on 100 km/h, mutta liikennettä ei ole juuri lainkaan vaikka täällä asuu 30-50 miljoonaa. Turistioppat tosin puhuvat 20 miljoonasta. Väestönlaskentaa ei ole suoritettu aikoihin eikä varmaan suoritetakaan. Maapinta-ala on noin Oulun läänin kokoinen. Paikallisia lentäviä poliiseja tulee vastaan vähän väliä uusilla isoilla moottoripyörillä ja autoilla. Valvovat tätä olematonta liikennettä. Tämä tie on tarkoitettu ainoastaan autoille. Merkillistä täällä on myöskin se, että vain poliisilla saa olla yli 250-kuutioiset moottoripyörät. Missään tässä maassa ei myydä yli tämän kuutiomäärän suuruisia moottoripyöriä. Tämä sen vuoksi, että poliisin pitää pystyä kiinniottamaan kaikki ajajat.

Oikealla puolella on paikallinen hieno ABC-myymälä, mutta pihalla on vain seitsemän autoa. Lähestymme Colombon esikaupunkialuetta, ja matka kesti reilun tunnin, mutta nyt alkaa oikea kaaos. Meidän pitäisi päästä keskustan viisumitoimistoon, jonne on matkaa 15 km. Kuljettaja kertoo, että siihen menee tässä ruuhkassa reilu tunti. Liikennesäntöjä ei ole, vaan röyhkeät kuljettajat, kallemmilla autoilla ajajat, saavat määrätä kurssin, ja jos onnettomuus sattuu voidaan se sopia paikalla. Jos sopua ei tule, mennään siviilioikeuteen ja voittaja on aina se kellä on eniten rahaa tai kalliimpi auto.

Tieliikennelakirja on kolmetoistasivuinen, eli ei mitään. Kuskille kertoo että aina välillä presidentti Rajapaksan poika soittaa Colombon poliisille ja määrää sulkemaan muutaman korttelin liikenteeltä, jotta hän saa revittää uudella urheiluautolla, ja köyhä kansa katsoo sivusta. Pääsemme viisumitoimistoon reilussa tunnissa, ja sitten alkaa jonotus siellä. Käymme läpi monet luukut ja jopa parissa tunnissa saamme lisäaikaa viisumiin. Niin, se miksi mottoritie on niin hiljainen? Tietulli yhteen suuntaan maksaa autolta noin kolme euroa eikä paikalliset halua maksaa sitä kun se on liian kallis. He käyttävät vanhaa kapeaa ruuhkaista tietä ja käyttävät matkaan kome tuntia enemmän. Kun tuossa laskettiin pikaisesti he kuluttavat jo pelkästään polttoaineeseen enemmän kun tietulliin.

Ei täällä monessa muussakaan ole päätä eikä häntää. Sanotaan, että täällä on kolme pääelinkeinoa: tee,kaneli ja huijaus, ja ensinäkemältä se pitää paikkansa. Paluumatka menee keskustassa nopeammin, kun koululaisliikennettä ei nyt ole. Laskeskelimme että paluumatkalla meitä vastaan tuli noin 150 autoa, joten tällä nelikaistaisella tiellä oli mukava ajella.

Advertisements

3 thoughts on “Maailman hiljaisin moottoritie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s