“Busseja ei koskaan sieltä nostettu. Siitä tuli monen ihmisen lopullinen leposija.”

1000000641
Tsunamin jäljet vuodelta 2004 näkyvät vielä Hikkawadun kaupungissa ja rannalla. Tsunami iski silloin tähän saareen tuhoisin seurauksin. Tutustuin museoon, jonne on kerätty valtava määrä valokuvia tapahtuneesta. Oli puistattavaa katsoa niitä, ja mieleen tuli kuinka vähälle huomiolle täällä tapahtunut katastrofi jäi maailmalla. Syynähän oli se, että samaan aikaan Thaimaassa kuoli turisteja ympäri maailmaa. Yli 200 000 ihmisen arvioidaan saaneen surmansa Srilankassa, mutta näistä vain yksi oli turisti, englantilainen nainen. Turistit pelasti täällä korkeat hotellit, joiden alakerran läpi vesimassat menivät, kun ihmiset olivat vielä nukkumassa. Nyt nämä uudet rakennukset on rakennettu pilareiden päälle vastaisuuden varalta.

Jos saat talon valmiiksi viraomaisten huomaamatta, taloa ei saa enää purkaa.

Pahiten kävi saaren itäosassa, jossa maasto on hyvin tasaista, ja vesimassat vyöryivät useiden kymmenien kilometrien matkan tuhoten kaikki asumukset ja kasviston. Suolainen merivesi tappoi kasvit ja ainoastaan palmut säästyivät. Täällä länsirannalla Gallen rantatiellä liki kaikki rannan tuntumassa olleet rakennukset tuhoutuivat. Nyt sinne on noussut muutamia taloja, vaikka laki kieltää rakentamasta 300 metriä lähemmäs rantaviivaa. Täällä kun saa poiketa määräyksistä, jos rakentaa yöllä tai viikonloppuisin, jolloin virastot ovat kiinni. Jos saat talon valmiiksi viraomaisten huomaamatta, taloa ei saa enää purkaa. Kummallista, mutta sitten kai pitää viranomaisia vähän “voidella”.

Rantatörmällä näkee vain betonilattioita ja yhden pienen kivisen työtason, jossa oli erään suomalaisen omistama 12 huoneen talo. Merellä muutaman sadan metrin päässä on kaunis Buddhan pyhä temppeli, joka oli ainoa rakennus joka ei kärsinyt vahinkoja. Munkit uskovat,että Buddha suojeli sitä, mutta totuus on kuitenkin se, että merenpuoleiset kalliot halkaisivat aallon pelastaen rakennuksen.

Morsian juoksi vettä pakoon hameet korvilla, ja paikalliset olivat paheksuneet moista, kun pikkuhousut olivat näkyneet. Että vielä kaiken sen keskellä tulee sellainen mieleen.

Gallen rantatien mantereen puolella on syviä viidakkolampia, joihin huuhtoutui useita täydessä lastissa olevia linja-autoja. Autoja ei koskaan sieltä nostettu, ja siitä tuli monen ihmisen lopullinen leposija. Bussit ovat 42 paikkaisia, mutta niissä on pahimillaan parisataa matkustajaa ja vielä muutama katolla. Muistomerkin viereen rannalle kaivettiin suuri joukkohauta, jonne on haudattu noin 4000 ruumista. Ystäväni kertoi, että armeija suoritti tätä operaatiota ja samalla ryösteli vainajilta arvoesineet omaan käyttöön ja myyntiin.

Erästäkin katua ylös juoksemalla pelastautui runsaasti ihmisiä, muun muassa vasta vihitty hääpari. Morsian juoksi vettä pakoon hameet korvilla, ja paikalliset olivat paheksuneet moista, kun pikkuhousut olivat näkyneet. Että vielä kaiken sen keskellä tulee sellainen mieleen. No, näin tässä maassa.
1000000623

Kasvisto on täällä palautunut entiselleen, ja kerrotaan, että mitä tahansa tökkäät maahan, se alkaa kasvaa. Laitoimme eilen illalla maahan pystyyn lapion ja rautakangen, mutta eipä ne ainakaan tänä aamuna olleet versonneet.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s