Koulunkäyntiä kolmen korruptoituneen seinän sisällä

Koulussa, jossa vierailin useaan otteeseen on noin 1300 oppilasta ja 70 opettajaa. Sri Lankassa koulunkäynti alkaa 6-vuotiaana. Kouluja on sekä yksityisiä että valtion ylläpitämiä. Yksityiskoulut ovat kalliita, ja vain varakkaimpien vanhempien lapset pystyvät opiskelemaan niissä. Valtion kouluissa lukukausimaksu on 1500 rupiaa eli vajaa 100 euroa. Koulumaksu maksetaan suoraan opettajalle, ja kuittikin tulee pyydettäessä. On kuitenkin arvausten varassa, mihin raha lopulta menee.
1000000604
Koulunkäynti on pakollista neljääntoista ikävuoteen asti. Alakoulu kestää viisi vuotta ja yläkoulu kuusi vuotta. Jos aikoo yliopistoon, pitää jatkaa opiskelua vielä kahdella vuodella. Koulua käydään kolmen kuukauden jaksoissa, joiden jälkeen on aina kuukausi lomaa. Koulupäivä alkaa kello 7.30 ja päättyy 13.30. Ruokailua ei ole järjestetty, vaan oppilaat tuovat repuissaan omat eväät. Luokkakoko on noin 30 oppilasta, ja opiskelu tapahtuu kolmen seinän sisällä. Sivuseinä on avoin, jotta lämpötila ei nouse luokkahuoneessa kohtuutoman korkeaksi.

Samat aineet auringon alla

Kieliaineina opiskellaan tamilia,sinhalaa ja englantia. Oppiaineet muuten ovat aika lailla samoja kuin meillä Suomessa: matematiikka, luonnontieteet, uskonto, historia, ja maantieto. Valinnaisaineina on muun muassa musiikki, piirrustus, kulttuuri, kotitalous ja ompelu. Kouluun on saatu jo parikymmentä tietokonetta, mutta opettajat valvovat niiden käyttöä hyvin tarkasti. Opettajien eläkeikä on 60 vuotta. Kouluterveydenhuoltoa ei ole järjestetty, vaan jokainen vastaa itse kuluistaan. Perustarkastus on muutaman kerran ilmainen.

Tyypillisimpiä rikkeitä ovat tupanpoltto ja tappelut. Seurustelu, jopa flirttailu, on ankarasti kielletty koululaisten kesken.

Mikäli oppilas syyllistyy käytösrikkomuksiin, on rangaistuksena määräaikainen erottaminen koulusta. Tyypillisimpiä rikkeitä ovat tupanpoltto ja tappelut. Seurustelu, jopa flirttailu, on ankarasti kielletty koululaisten kesken. Sen huomasi välitunnilla, ja kun koulut loppuivat, kulkivat tytöt ja pojat omissa ryhmissä.

Yliopisto kestää neljä vuotta, ja maksaa noin 2200 euroa lukuvuodessa. Se on maan palkkatasoon suhteutettuna suuri summa. Yliopistokoulutus on rikkaiden vanhempien lasten etuoikeus. Ja kun ollaan maassa, jossa korruptio on Aasian maiden kovinta luokkaa, on hyvin tyypillistä, että arvosanoja ostetaan opettajilta yliopistopaikan saamiseksi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s